Geschiedenis.

ZZP

ZZP, blij ermee! Ik werk nu volledig als zzp’er (naast een kleine aanstelling bij de HU) . Spannende stap, maar de vrijheid en vooral het ontmoeten van boeiende mensen en praktijken geeft me volop positieve energie.

onderzoeker bij het lectoraat Jeugd.

Gestart als onderzoeker bij het lectoraat Jeugd van de HU. Erg fijn om ingebed te zijn in een vitale en intellectueel inspirerende omgeving.

IMH

Driedaagse opleiding IMH en schematherapie (RINO) Wintercollege Participatief Actieonderzoek (Universiteit voor Humanistiek)

Schematherapie.

Basismodule Schematherapie en supervisie Schematherapie

gezinsPMT.

Driedaagse opleiding gezinsPMT (Euthopia)

Geschiedenis foto: 5
Een taal erbij.

Een taal erbij (driedaagse opleiding gezinsopstelling met poppetjes)

Spoor030

Werk als orthopedagoog-systeemtherapeut bij Spoor030 (zorgaanbieder Utrecht)

Scott Sells.

Driedaagse opleiding FST (Family Systems Trauma Therapy) van Scott Sells

Kota.

Eigen praktijk Kota opgericht. Naar de KvK! Volgens m’n boekhouder ben ik de eerste jaren een hobbyist. De eerste stapjes zijn klein, maar de horizon wenkt.

Master Orthopedagogiek (Universiteit Utrecht).

Tegen heug en meug deze studie gedaan. Bij de nieuwe financieringswijze van de zorg (DBC-systeem) bleken sommige collega’s - waaronder ik - een probleem te hebben. Ze hadden namelijk geen basisdiploma in de zorg. Mijn vooropleidingen stonden ook niet op de beroepenlijst. Gaandeweg (meer bepaald toen statistiek achter de rug was) steeds meer plezier in de opleiding gekregen. Blij dat ik me nu orthopedagoog mag noemen. En dat ik nu – naast bekwaam – ook bevoegd ben (zoals een collega dat ooit treffend verwoordde).

De Waag.

Gewerkt bij de Waag (forensische GGZ) als systeemtherapeut. Eerst binnen het MST-team te Amsterdam. Na 7 jaren op de poli van Amersfoort gaan werken. Gedrild in methodisch werken: elke week paperwork, elke week supervisie, elke week inbellen met een Amerikaanse consult. De basis gelegd waarop ik nu nog steeds voortbouw en die me de ruimte geeft om eclectisch, vrijer en intuïtiever te werken.

Geschiedenis foto: 11
Postacademische opleiding systeemtherapie.

Postacademische opleiding systeemtherapie (NVRG geregistreerd). De Waag bood me de kans om systeemtherapeut te worden. Theoretische (basis- en specialistische) opleiding, drie supervisierondes, één leertherapie.

Van België naar Nederland!

Aan de slag als jongerenbegeleider Nieuwe Perspectieven bij Spirit en als jeugdreclasseerder bij Bureau Jeugdzorg. Veel in mijn arm geknepen en me afgevraagd of ik als Vlaming wel echt in de stad Amsterdam woonde en werkte. Dat bleek weldegelijk echt te zijn toen ik de cultuurverschillen tussen Vlaanderen en Nederland ervoer. En merkte dat Nederlanders inderdaad directer zijn, maar dat je dat niet altijd en overal of tegenover iedereen doet.

Beleidsmedewerker en slachtoffer-dader-bemiddelaar.

Beleidsmedewerker en slachtoffer-dader-bemiddelaar bij VZW Suggnomè. Vlaams forum voor Herstelrecht en Bemiddeling. Mijn Leuvense periode. Gewoond en gewerkt in de stad waar het archief van de fenomenoloog Husserl naartoe is gesmokkeld tijdens het nazisme. Prachtige collega’s ontmoet. Geworsteld om het retributieve, rehabilitatieve en restoratieve model met elkaar te laten rijmen. Tot inzicht gekomen dat ik problemen op een meta-niveau niet kan oplossen, maar dat in de ‘jij-ik’-ontmoetingen met mensen wel veel mogelijk is. Klaar voor het hulpverlenersambacht!

Geschiedenis foto: 14
Onderzoeker aan de Universiteit Gent (faculteit strafrecht en criminologie).

Onderzoeker aan de Universiteit Gent (faculteit strafrecht en criminologie). De fenomenen van internationale politiesamenwerking, corruptie en verslavingszorg bestudeerd. Veel over mezelf en de wereld geleerd. Dat ik een persoonlijk engagement wilde opnemen en dat ik methodologisch onvoldoende onderlegd was. Voelde me in die tijd erg verbonden met Nescio die in Titaantjes schreef: “Wat we eigenlijk doen zouden is ons nooit duidelijk geweest. Iets zouden we doen. Bekker had een vaag besef dat-i alle kantoren wilde afbreken. Ploeger wilde zijn baas z’n eigen klokken laten inpakken en er bij gaan staan met een sigaar in z’n hoofd en vloeken op die kerels die nooit iets goeds deden. Eéns waren we ‘t, dat we ‘eruit’ moesten. Waaruit, en hoe? Eigenlijk deden we niets anders dan praten, rooken, drinken en boeken lezen.”

Nieuwe geestelijke ouders.

Michel Foucault en Hannah Arendt geadopteerd als geestelijke ouders. Nog steeds erg goede relatie mee.

Op Erasmus!

Laatste semester van het academiejaar 1995-1996 studeerde ik in Parijs (Université Paris Nanterre). Dit verdient een aparte vermelding, niet zozeer omdat ik daar zo hard studeerde, maar omdat ik er levenservaring opdeed en als ‘petit belge’ m’n mannetje moest leren staan in een land dat niet op me zat te wachten (hoewel ik het liefst uren in m’n eentje rondzwierf door de stad).

Licentiaat criminologie (Universiteit Gent).

De vraag naar goed en kwaad fascineerde me (nog steeds trouwens). Tot de slotsom gekomen dat mensen niet goed of slecht zijn, maar goede en slechte dingen doen. Vervolgens gebeten door de kritische criminologie: welke daden komen in een strafwet en welke niet? En waarom? Dan moet ik altijd denken aan de neomarxistische prof, steevast met een blikje Coca-Cola in de hand, die ons vroeg waarom het stelen van een brood voor je hongerige kinderen bestraft wordt en het rijden in een dikke Porsche niet? Nu vraag ik zelf: Waarom de leerplicht in de strafwet verankeren?

Geschiedenis foto: 18
Licentiaat rechten (Universiteit Gent).

Zoals zoveel 18jarigen wist ik niet wat ik moest studeren. Ik twijfelde tussen letteren en rechten. De brede opleiding en het gunstige toekomstperspectief maakten dat ik voor rechten koos. Soms spijt van gehad later, maar letters heb ik later voldoende gevreten en de studie rechten heeft me breed gevormd en leerde me ook doorzetten en scherp analyseren.

Sint-Lievenscollege, middelbare school te Gent.

Vrienden voor het leven gemaakt. Oneindig veel gevoetbald op het schoolplein. Veel de clown uitgehangen, stomme dingen gedaan en de les verstoord. Om de verveling te verdrijven. Omdat het thuis niet makkelijk was. Gelukkig hadden Vlaamse leraren begrip voor jonge honden. Het label ODD was nog niet in de mode toen. Men gaf strafwerk (Hoofdstuk Genesis uit de Bijbel overschrijven) en zei eenvoudigweg ‘plus est en vous’ en ‘volgend jaar zal het niet meer zo makkelijk gaan.’ Daar moest en kon je het mee doen.

Sint-Lievenscollege, basisschool te Mariakerke.

Met een klein hartje begonnen aan de lagere school. Ik wilde zó graag leren lezen. Maar ik herinner me vooral mijn faalangst, en de opluchting toen de meester op de eerste schooldag uitlegde wat de voor- en achterkant van een televisie was. Dat kon ik wel… Ik had de zaken weer complexer gemaakt dan ze waren. Dankzij stabiele en duidelijke leerkrachten die in me geloofden heb ik een goede basisschooltijd gehad. Veel gedagdroomd, dat wel.

Kleuterschool.

Heet nu de Wijze Eik. Vroeger had de school een andere naam die ik me niet meer herinner. Maar ik vind de naam ‘Wijze Eik’ inspirerend. Dat ik met de kennis van nu dus mijn eerste wankele en onzekere schoolstapjes zette rond een wijze eik. In werkelijkheid stonken vooral de WC’s en had ik een hekel aan lijm en schaar.

Geschiedenis foto: 22
Geboren te Gent (België).

In deze ‘rebelse stad’ groeide ik op. Mijn overgrootvader Désiré was er ooit als kulder (weeskind) geplaatst bij een Gentse bloemist. Een ambachtskind dus, zonder diploma, die later keurig aan de stad vroeg of hij een serre aan zijn huis mocht bouwen en die nog later een succesvol bloemist werd door op de Wereldtentoonstelling van 1913 een deal met een Parijse collega te beklinken. Een inspiratiebron voor mij. Il faut cultiver son jardin!